جالب و خواندنی

معرفی انواع آسیب دیدگی در بدنسازی و راه‌های جلوگیری از آن

فقط کافی است تا یک حرکت را در باشگاه اشتباه بزنید. آسیب واردشده می‌تواند به حدی جدی باشد که شما را راهی بیمارستان و اتاق عمل کند. اگر بخواهیم که خیلی واقع‌بینانه صحبت کنیم، همان‌قدر که باشگاه رفتن می‌تواند باعث افزایش قدرت بدن شما در کنار دیگر مزایایش شود، یک بی‌دقتی به‌راحتی می‌تواند شما را چند ماه از ورزش دور کند. متأسفانه بسیاری نسبت به این آسیب‌ها شناخت کافی ندارند و فکر می‌کنند که باشگاه کم‌خطرترین ورزش جهان است. این یک تصور اشتباه است؛ چرا؟ وقتی با انواع آسیب‌های بدنسازی نوشته‌شده در این مقاله آشنا شوید، آن‌وقت خواهید فهمید که چرا بر اجرای درست حرکات اصرار می‌شود.

انواع آسیب‌های بدنسازی

حوادث ورزشی عمر ورزشی قهرمانان بدنسازی را کم می کند. علاوه بر اینکه فرصت شرکت در مسابقات حرفه ای را از ورزشکاران می گیرد، باعث دوری آنها از مسابقات آماتور بدنسازی نیز خواهد شد. مهم‌ترین آسیب‌هایی که هر شخص غیرحرفه‌ای یا حرفه‌ای ممکن است با آن‌ها در باشگاه بدنسازی مواجه شود، شامل موارد زیر است:

1-    فتق دیسک کمر

چرا آن‌قدر مربیان ورزشی اصرار می‌کنند که در انجام حرکات ورزشی کمر خود را خم نکنید؟ چرا برای بلند کردن وسایل سنگین، تأکید می‌کنند که خم نشوید؛ بلکه بنشینید و بعد به‌آرامی بلند شوید و وسیله را بردارید؟ فتق دیسک کمر شوخی نیست. درد و تورم شدیدی که به کمر شما در اثر رعایت نکردن نکات ایمنی به وجود می‌آید، حداقل در روزهای اول غیرقابل‌تحمل است.

همچنین بخوانیدتمرین مجدد پس از آسیب دیدگی کمر

2-    آسیب شانه و پارگی عضله فوق خاری

قرار نیست که در روزهای اول برای انجام حرکاتی مانند نشر از جنب به سراغ دمبل‌هایی با وزن سنگین بروید. هرگونه برداشتن وزن سنگین‌تر از توان تحملتان به‌راحتی می‌تواند باعث آسیب شانه و پارگی تاندون عضله فوق خاری شود. آسیبی که دردش در روزهای اول احساس نمی‌شود؛ اما هرچه می‌گذرد، شدت درد آن بیشتر خواهد شد. بعد از مدتی شانه شما در هر حالتی یعنی استراحت و حرکت ساده تیر می‌کشد و دردش می‌تواند امانتان را ببرد.

آسیب به شانه می‌تواند به‌صورت کشیدگی و پارگی عضلات باشد که ناشی از فشار عضلانی بیش‌ازحد خواهد بود. عملی که به‌یک‌باره روی می‌دهد. پارگی اسلپ یا لابروم شانه هم از دیگر آسیب‌های این قسمت از بدن است. در این حالت، غضروف از بالا بریده می‌شود. از عوارض این پارگی هم می‌توان به درد شدید به‌ویژه در موقعیت‌های خاص، کاهش دامنه حرکتی و نداشتن قدرتی برای بلند کردن اجسام اشاره کرد.

معرفی انواع آسیب دیدگی در بدنسازی و راه‌های جلوگیری از آن

3-    پارگی یا کشش همسترینگ

می‌خواهید بلند شوید یا بنشینید، باید خیلی مراقب باشید. سه ماهیچه در پشت ران شما وجود دارند؛ فقط کافی است که یکی از آن‌ها دچار آسیب دیدگی شود. درنتیجه دردی در قسمت پشت ران را احساس خواهید کرد که مانع از حرکت یا حتی ناتوانی شما در ایستادن خواهد شد. بهترین راهکار این است که حتماً قبل از ورزش بدن خود را گرم کنید و از حرکت‌های سبک شروع کنید.

4-    آسیب دیدگی تاندون و رباط

مراقب حرکات پا باشید. التهاب تاندون زانو چیزی نیست که به این راحتی‌ها خوب شود. رعایت نکردن اصول نشست و برخاست به‌ویژه در بلند کردن وزنه‌ها می‌تواند موجب پارگی تاندون آشیل شما شود که در این حالت به عمل جراحی برای ترمیم تاندون نیاز دارید. درد، تورم، گرفتگی ماهیچه‌ها و سفت شدن و حتی ناتوانی در راه رفتن معمولی از علائم آسیب تاندون زانو است.

5-      شکستگی پا یا دست

توجه نکردن به وزن دمبل‌ها یا دیسک‌ها و برداشتن بیش‌ازحد توان ممکن است که باعث شکستگی پا و دستان شما شود؛ اما چگونه؟ فقط کافی است که تعادل خود را از دست بدهید و وزنه روی پایتان بیفتد. اگر وزنه سنگین باشد، در همان لحظه باعث شکستگی پایتان خواهد شد. اگر هم سبک باشد، شاید کوفتگی ایجاد کند.

6-    قسمت‌های حساس بدن در بدنسازی

کمر، شانه و زانو سه قسمتی هستند که در صورت رعایت نکردن اصول بدنسازی به‌راحتی می‌توانند آسیب ببیند. البته نکته اصلی اینجاست که شما در باشگاه به دلیل گرم بودن بدنتان، متوجه میزان جدی بودن آسیب نخواهید شد؛ اما به‌محض اینکه بدنتان سرد می‌شود و به خانه برمی‌گردید؛ آنگاه تازه درد شروع خواهد شد.

معرفی انواع آسیب دیدگی در بدنسازی و راه‌های جلوگیری از آن

دلایل اصلی آسیب دیدگی در بدنسازی

شاید به نظرتان همه حرکت‌ها را درست انجام می‌دهید؛ اما باز هم دچار آسیب دیدگی می‌شوید. سؤال اینجاست که چرا چنین اتفاقی می‌افتد؟

  • وزنه‌های بیش از توان خود را بلند می‌کنید.
  • اصول درست حرکت را نمی‌دانید. برای مثال، بیشتر ورزشکاران مبتدی در انجام حرکات ساده، کمر خود را خم می‌کنند. شاید با یکی یا دو بار انجام اشتباه، مشکلی به وجود نیاورد؛ اما همه چیز به‌یک‌باره خود را نشان می‌دهد.
  • اصول درست حرکت را می‌دانید؛ اما به انجام صحیح آن دقت نمی‌کنید.

راهکار جلوگیری از آسیب‌های بدنسازی چیست؟

بهترین راهکار این است که قبل از شروع انجام هر حرکتی، از مربی خود اصول را بپرسید. حتی از مربی خود بخواهید که بر حرکت شما نظارت کند.

بعد اینکه حتماً قبل و بعد از تمرین، بدن خود را گرم کنید. وقتی بدن را گرم نکنید و شروع به ورزش کنید، باید منتظر آسیب جدی باشید.

جوگیر نشوید و از همان روزهای اول وزنه‌های سنگین‌وزن را بلند نکنید. وزنه‌ها را آرام آرام سنگین کنید.

از کجا بیمه ورزشی بخریم؟

غیر از درد ناشی از آسیب‌های بدنسازی، هزینه‌های درمانی هم می‌تواند کمرشکن باشد؛ به‌ویژه اگر کارتان به جراحی بکشد و آن هم بخواهید در بیمارستان خصوصی عمل کنید. خوشبختانه برای جبران این مسئله، راهکاری به نام بیمه ورزشی وجود دارد. بیمه حوادث ورزشی خسارات ناشی از حوادث و اتفاقات ورزشی را جبران می‌کند. فوت، نقض عضو، ازکارافتادگی و هزینه‌های درمان تحت پوشش بیمه ورزشی هستند. چه به‌صورت غیرحرفه‌ای یا به‌صورت حرفه‌ای فعالیت می‌کنید، قدم اول شما باید خرید بیمه ورزشی باشد. حتی اگر همین امروز هم ورزش کردن را شروع کرده‌اید، اولین اقدامتان باید خرید بیمه ورزشی باشد.