بدون کوآنزیم Q10، بدن شما نمی‌تواند انرژی تولید کند! یعنی همان چیزی که از سوخت و ساز شما پشتیبانی کرده و شما را زنده و بالنده نگه می‌دارد. کوآنزیم Q10 علاوه بر این نقش حیاتی، یک آنتی اکسیدان مهم نیز می‌باشد. هر چند بدن شما به کوآنزیم Q10 یا COQ10 نیاز دارد، اما کمبود آن بسیار نادر است، زیرا بدن شما خودش آن را می‌سازد و شما آن را از طریق انواع مواد غذایی دریافت می‌کنید. مکمل‌های کوآنزیم Q10، ممکن است به درمان برخی از مشکلات پزشکی کمک کنند.

اصول کوآنزیم Q10

هنگامیکه سلول‌های سراسر بدن شما، قند را به انرژی تبدیل می‌کنند، یک سلسله اتفاقات را دنبال می‌کنند که نمی‌توانند بدون حضور کوآنزیم Q10 جلو برود. این سلول‌ها، کوآنزیم Q10 خودشان را (که به ویتامین B6 و اسیدهای آمینه تیروزین و فنیل آلانین نیاز دارد) سنتز می‌کنند. کوآنزیم Q10 بعنوان یک آنتی اکسیدان، مولکول‌های ناپایدار که به رادیکال‌های آزاد معروفند را قبل از آنکه به چربی‌های ساختاری در غشای سلولی آسیب برسانند، خنثی می‌کند.

بعلت نقش اساسی آن، کوآنزیم Q10 ممکن است پتانسیل درمان یا پیشگیری از بسیاری از مشکلات سلامتی را داشته باشد. اما تا به امروز، شواهد از توانایی آن برای بهبود استقامت ورزشی، جلوگیری از زوال وابسته به سن یا پایین آوردن قند خون، پشتیبانی نمی‌کنند. هر چند تحقیقات همچنان ادامه دارند، اما هیچ شواهدی وجود ندارد که کوآنزیم Q10 در درمان بیماری هانتینگتون، پارکینسون یا سرطان کمک کند.

مواد غذایی حاوی COQ10

اکثر افراد روزانه حدود ۱۰ میلی‌گرم COQ10 از طریق رژیم‌های غذایی‌شان مصرف می‌کنند. اما از آنجا که COQ10، یک ماده مغذی ضروری نیست، یک مقدار توصیه شده‌ی روزانه برای آن تعیین نشده است. بهترین منابع آن، گوشت، مرغ، و ماهی هستند. شما از یک وعده ۸۰ گرمی گوشت گاو، ۲.۶ میلی‌گرم، و از یک وعده ۸۰ گرمی مرغ سرخ شده، ۱.۴ میلی‌گرم COQ10 دریافت می‌کنید. ماهی‌ها نیز در همان محدوده قرار دارند. بعنوان مثال، شاه ماهی در هر وعده ۸۰ گرمی، ۲.۳ میلی‌گرم، و ماهی قزل‌آلا در یک وعده با همان اندازه، ۱ میلی‌گرم COQ10 دارند.

دانه‌های کنجد و پسته در هر وعده ۱ اونسی، کمتر از ۱ میلی‌گرم COQ10 فراهم می‌کنند، در حالیکه نصف فنجان توت فرنگی، یک عدد پرتقال، نصف فنجان بروکلی آبپز، و یک تخم مرغ پخته، همگی حاوی کمتر از ۰.۵ میلی گرم COQ10 هستند.

علل کمبود

اگرچه سطوح COQ10 بطور طبیعی با افزایش سن شما پایین می‌آید، اما این لزوما منجر به کمبود نمی‌شود. اگر شما سالم هستید و یک رژیم غذایی متعادل می‌خورید، احتمالا لازم نیست در مورد کمبود COQ10 نگران باشید. با اینحال برخی از داروها و شرایط پزشکی، سطوح COQ10 را کاهش می‌دهند. بعنوان مثال اختلالات میتوکندری ژنتیکی نادر، باعث کمبود می‌شوند، در حالیکه سطوح خونی پایین در افراد مبتلا به دیابت، سرطان و نارسایی احتقانی قلب نیز یافت می‌شود.

داروهای کاهنده کلسترول نیز ممکن است با توانایی بدن شما برای سنتز COQ10 تداخل داشته باشند. همچنین اگر از مسدودکننده‌های بتا، داروهای ضد افسردگی یا داروهایی برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌کنید، ممکن است به کوآنزیم Q10 بیشتری نیاز داشته باشید.

پشتیبانی مکملی

اگر فشار خون بالا دارید، با پزشکتان در مورد مصرف کوآنزیم Q10 صحبت کنید، زیرا می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. همچنین وبسایت موسسه ملی سرطان خاطر نشان می‌کند که COQ10 ممکن است سیستم ایمنی بدن افراد مبتلا به سرطان را تقویت کند. مکمل‌ها همچنین علائم مربوط به برخی از اختلالات میتوکندری را بهبود می‌بخشند.

دوزهای توصیه شده COQ10 از ۳۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرم در روز تغییر می‌کنند. در حالیکه این مکمل برای اکثر افراد بی خطر است اما اگر باردار هستید، هر نوع داروی نسخه‌ای مصرف می‌کنید یا بیماری قلبی، دیابت، بیماری کلیه، یا فشار خون بالا دارید، نباید قبل از مشوت با پزشکتان، COQ10 مصرف کنید.