ما همیشه شنیده ایم که «کالری دریافتی در مقابل کالری مصرفی» فرمول سریع و سخت کاهش وزن است. البته زیر نظر داشتن کالری ها بسیار حرکت زیرکانه ای است چرا که دریافت کالری بیش از حد مورد نیاز بدنتان منجر به افزایش وزن و در نتیجه مشکلات سلامتی عدیده خواهد شد. چیزی که همیشه در این موارد درست است این است که مصرف کالری بیش از آنچه که بدنتان مصرف می کند باعث افزایش وزن می شود. به هر حال، تحقیقات اخیر نشان داده اند که انواع مختلف غذا به ویژه آنهایی که انواع پروتئین و گلیسمیک فراوان دارند ممکن است در طولانی مدت بیشتر مانع افزایش وزن می شوند تا اینکه فقط به شمارش کالری ها بسنده کنید.

تحقیقات

تحقیق جدیدی که در دانشگاه تافت در آپریل ۲۰۱۵ در مجله امریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، چندین یافته جدید را در ارتباط با حجم گلیسمیک و تغییرات انواع پروتئین مصرف شده و چگونگی رابطه بین این دو وضعیت وزن بدن را در طولانی مدت تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه شامل ۱۲۰۷۸۴ نفر بزرگسال بود که برای مدت ۱۶ سال مورد تحقیق قرار گرفتند. بار گلایسمی توسط دو عامل اندازه گیری می شود: مقدار کلی کربوهیدرات دریافتی و کیفیت کربوهیدرات، نسبت به اندازه افزایش قند خون.

محققین دریافتند که افرادی که بار گلایسمی شان افزایش یافته بود، به طور چشمگیری وزن بیشتری را اضافه کردند. مثالی برای بار گلایسمی در نوع غذایی که شما مصرف می کنید برای نان شیرینی حلقوی که با آرد سفید طبخ شده باشد ۲۵ واحد است، در حالی که بار گلایسمی یک پرس کینوا در حدود ۱۳ واحد است و بار گلایسمی یک پرس لوبیا حدود ۳ واحد است. یافته جالب دیگر در مورد پروتئین مشخصی مانند گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده و مرغ با پوست است که در ارتباط با افزایش وزن تاثیر داشتند. شیر، بادام زمینی، حبوبات و تخم مرغ هیچ ارتباطی را با افزایش وزن نشان ندادند در حالی که کره بادام زمینی، ماست، آجیل ها، مرغ بدون پوست، غذای در یایی و پنیر کم چرب با کاهش وزن در ارتباط بودند.

چه چیز های دیگری توسط این تحقیق به دست آمد؟ به نظر می رسد که مصرف بیشتر تخم مرغ، پنیر پرچرب و شیر کامل باعث افزایش وزن نخواهند شد تا زمانیی که بار گلایسمی افزایش نیابد و اگر دارای بار گلایسمی پایین تری باشند مصرف بیشتر تخم مرغ، و لبنیات پر چرب در واقع به کاهش وزن منجر می شوند. همه اینها چه معنی می دهد؟ محققان بر این باورند که وقتی افراد مختلف لبنیات کم چرب استفاده می کنند، کمبود ویتامین را با خوردن کربوهیدرات جبران می کنند. به نظر می رسد که میزان چربی موجود در فرآورده های لبنیاتی و تخم مرغ تاثیر چندانی بر کاهش یا افزایش وزن در طولانی مدت نداشته اند.

و اگر مردم مقدار بیشتری لبنیات کم چرب مصرف کنند و همچنین کربوهیدرات تصفیه شده بیشتری نیز مصرف کنند (و در نتیجه بار گلایسمی را افزایش دهند) به جای اینکه از لبنیات پرچرب استفاده کنند افزایش وزن بیشتری خواهند داشت. در واقع، افرادی که لبنیات پرچرب و تخم مرغ با بار گلایسمی پایین و غیر نشاسته ای مصرف می کنند وزن خود را کاهش می دهند.

دور نمای این نتایج چیست؟

وقتی اطلاعات جدیدی مانند آنچه در این تحقیق به دست آمد فاش می شود، ما باید به دنبال نتیجه ای برای خودمان باشیم و آن این است که انتخاب غذاهای کم چرب و تمرکز بیش از حد بر روی کالری ها ممکن است بهترین راه حل کاهش وزن نباشد. انتخاب صحیح ترکیبات غذایی ممکن است مفید تر باشد. به همین ترتیب نمی توان تا ابد بر این عقیده ماند که چربی شیطان است و جایگزین کردن چربی با یک مشت کربوهیدرات های تصفیه شده راه حل مناسبی نیست. در واقع، تاثیر مخربی بر سلامتی خواهد داشت. تمرکز بر خوردن کربوهیدرات های پیچیده مانند: سبزیجات، میوه ها و غلات کامل در کنار پروتئین های سالم مانند آجیل، دانه ها، مرغ بدون پوست، ماهی، ماست و حبوبات به کاهش وزن کمک شایانی خواهد کرد. تعادل برقرار کردن بین غذاهایی که می خورید و ورزش روزانه همچنان راه حل اساسی برای سلامتی طولانی مدت است.