رپورتاژ آگهی؛

ارتودنسی شاخه‌ای از علم دندانپزشکی است که به درمان مال اکلوژن (شرایطی که در آن دندان‌های فک بالا و پایین به صورت صحیح روی هم جفت نمی‌شوند.) می‌پردازد. مال اکلوژن باعث گاز زدن و جویدن نامناسب غذا شده و متخصص ارتودنسی با بهره‌گیری از دانش خود سعی در اصلاح و صاف کردن دندان‌ها دارد.

ممکن است برخی درمان‌های ارتودنسی فقط جنبه زیبایی داشته باشند و به منظور بهبود ظاهر فرد صورت پذیرد اما اغلب در کنار ان، متخصص ارتودنسی اهداف سلامتی و اصلاح کارکرد دندان‌ها را نیز دنبال می‌کند.

انواع درمان ارتودنسی

  • هم ردیف‌سازی نوک دندان‌ها
  • صاف کردن دندان‌های کج
  • بهبود تکلم
  • بهبود قابلیت جویدن غذا
  • افزایش سلامت لثه‌ و دندان‌ها در طولانی مدت
  • جلوگیری از فرسایش بیش از اندازه دندان‌ها
  • درمان و اصلاح جفت شدن دندان‌های بالا و پایین

فواید ارتودنسی

انجام ارتودنسی می‌تواند باعث بهبود و هرچه بهتر شدن ظاهر دندان‌ها شود، اما علاوه بر ان منجر به جویدن هر چه بهتر شده و تکلم را بهبود می‌بخشد. همچنین در برخی موارد در مقابل خرابی و فساد از دندان‌ها محافظت می‌کند. ارتودنتیست به منظور دستیابی به این اهداف از ابزارهای پزشکی و دندانپزشکی زیادی بهره می‌برد که از ان جمله می‌توان به سیم‌های دندانپزشکی، گیره سر و پلیت‌ها اشاره کرد.

ابزار ارتودنسی

ابزار و وسایل ارتودنسی به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم‌بندی می‌شوند.

ابزار و تجهیزات ثابت

در ادامه با متداول‌ترین ابزار انجام ارتودنسی آشنا می‌شوید. ارتودنتیست زمانی که دقت اهمیت فراوانی دارد از این وسایل استفاده می‌کند.

اجتناب از مصرف برخی مواد غذایی در طول درمان ارتودنسی

با استفاده از ابزار ثابت فرد می‌تواند روند نرمال و طبیعی غذا خوردن خود را دنبال کند اما باید از مصرف برخی غذاها و نوشیدنی‌ها در طول دوره ارتودنسی اجتناب کند. از جمله این مواد غذایی می‌توان به نوشیدنی‌های کربن‌دار، آب‌نبات‌های سفت، آدامس و دیگر غذاهای چسبنده.

ارتودنسی

افراد ورزشکار

افراد ورزشکاری که احتمال برخورد فیزیکی با حریف را دارند باید حتما پیش از انجام ارتودنسی این نکته را با دندانپزشک خود در میان بگذارند زیرا احتمال دارد ارتودنتیست تشخیص دهد که نیاز به تجهیزات خاصی مثل محافظ مخصوص لثه وجود داشته باشد.

نمونه‌هایی از تجهیزات ارتودنسی ثابت عبارتند از:

سیم دندان: معمولا برای سیمکشی دندان از براکت، سیم و باندها استفاده می‌شود. باندهای به آرامی اطراف دندان نصب شده و به عنوان پایه و تکیه‌گاه برای نصب دیگر بخش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. و این در حالی است که براکت‌ها اغلب جلوی دندان نصب می‌شوند.

سیم‌های ارتودنسی از بین براکت‌ها عبور کرده و در باند فیکس می‌شود. با سفت کردن این سیم‌ها، فشاری به دندان وارد می‌شود و به مرور زمان این فشار باعث حرکت کردن دندان و قرار گرفتن آن در جای صحیح خود می‌شود.

پس از انجام سیم پیچی ارتودنسی، بیمار باید مرتبا به صورت ماهانه به متخصص ارتودنسی مراجعه کرده و میزان سفت بودن براکت‌ها را تنظیم کند. درمان ممکن است از چندین ماه تا چند سال به طول بیانجامد.

براکت‌ها در انواع مختلف رنگی و براکت‌های شفاف در بازار موجود است.

نگهدارنده ثابت فضا

چنانچه کودکی دندان خود را به هر دلیل از دست بدهد، دندانپزشک با استفاده از نگهدارنده فضا، فضای بین دو دندان را حفظ کرده و به دندان‌های دو طرف اجازه تغییر حالت و یا پر کردن جای دندان خالی را نخواهد داد. در این حالت یک باند روی یکی از دندان‌های کنار فضای خالی سوار شده و یک سیم  آن باند را به دندان دیگر متصل می‌کند.

نگهدارنده فضا متحرک

کاربردی مشابه نگهدارنده فضای ثابت دارند با این تفاوت که متحرک بوده و می‌توان ان‌ها را از دهان خارج کرد و دوباره در دهان گذاشت.

 تجهیزات ثابت خاص

این تجهیزات و ابزار می‌توانند از گزیدن زبان یا مکیدن شست جلوگیری کنند. ممکن است استفاد از این ابزار راحت نباشد و در هنگام غذا خوردن برای بیمار ایجاد ناخوشی کند بنابراین ارتودنتیست فقط در صورت لزوم از آن‌ها بهره می‌برد.

تجهیزات ارتودنسی متحرک

این ابزار و تجهیزات برای درمان مشکلات کوچک و خفیف مانند جلوگیری از مکیدن انگشت شست یا اصلاح اندک دندان‌های کج کاربرد دارد. این وسایل را می‌توان هنگام تمیز کردن دهان، خوردن غذا و یا هنگام استفاده از نخ دندان از دهان خارج کرد. گاهی ممکن است ارتودنتیست به بیمار توصیه کند که در حین انجام فعالیت‌های مشخصی از قبیل نواختن سازهای بادی یا دوچرخه سواری این وسایل ارتودنسی را از دهان خارج کند.

ایرانگان بانک اطلاعات مشاغل و کسب و کارها

این مقاله توسط واحد محتوای سایت ایرانگان تولید شده و هرگونه کپی‌برداری از آن با ذکر منبع بلامانع است.