روغن های نباتی و کانولا، هر دو روغن های گیاهی هستند که در دمای اتاق مایع می باشند. هر دوی آنها برای سلامت قلب مفیدند و عموما در آشپزی و پخت و پز به کار می روند. بنابراین ممکن است تعیین آنکه کدام نوع روغن گزینه بهتری برای شماست، دشوار باشد. اما تفاوت های ظریفی وجود دارند.

چیزی که روغن ها از آن ساخته می شوند

تفاوت اصلی بین روغن های نباتی و کانولا، نوع گیاهی است که از آن ساخته می شوند. کانولا از گیاهان rapeseed استخراج می شود که به گیاهان خردل و کلم مربوط هستند. از سویی دیگر روغن نباتی، در بسیاری از موارد چیزی به جز سویا نیست. سازمان غذا و داروی ایالات متحده خاطرنشان می کند روغن هایی با برچسب روغن نباتی می توانند حاوی یک یا چند مورد از موارد زیر باشند: روغن سویا، روغن ذرت یا روغن گلرنگ.

کالری، کربوهیدرات، پروتئین، چربی و ویتامین ها

محتوای کالری، کربوهیدرات، پروتئین، چربی و ویتامین در روغن های نباتی و کانولا مشابه هستند. هر یک حاوی حدود ۱۲۰ کالری و ۱۴ گرم چربی در هر قاشق غذاخوری است. هر دوی این روغن ها فاقد پروتئین و کربوهیدرات هستند اما منابع خوبی از ویتامین E و K می باشند.

ترکیب اسید چرب

روغن های کانولا و نباتی هر دو حاوی اسیدهای چرب چند و تک غیراشباع هستند که برای قلب شما مفید می باشند. به گفته دانشگاه کلرادو، قسمت اعظم روغن کانولا از چربی تک غیراشباع ساخته شده است اما روغن کانولا یک منبع از چربی های چند غیر اشباع از جمله اسید چرب امگا۶ لینولئیک اسید و اسید چرب امگا۳ آلفالینولنیک اسید (ALA) نیز می باشد. همین منبع نشان می دهد که روغن های ذرت و سویا که هر دو معمولا در روغن نباتی وجود دارند، چربی تک غیراشباع فراهم می کنند اما اسید لینولئیک که اسید چرب امگا۶ چند غیراشباع است، در این روغن ها فراوان تر است. روغن سویا همچنین حاوی مقدار کمی از اسید چرب امگا۳ ALA می باشد.

اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶ هر دو در رژیم غذایی شما ضروری هستند. با این حال دریافت اسیدهای چرب امگا۶ بیش از حد (که در روغن نباتی فراروان هستند) و اسیدهای امگا۳ ناکافی ممکن است التهاب را افزایش دهد و باعث مشکلات سلامتی شود. بنابراین مرکز پزشکی دانشگاه مریلند پیشنهاد می کند که تعادل مناسبی از چربی های امگا۳ و امگا۶ در رژیم غذایی تان دریافت کنید که به معنای مصرف ۲ تا ۴ برابر اسیدهای چرب امگا۶ نسبت به امگا۳ هاست. مرکز پزشکی دانشگاه مریلند خاطرنشان می کند که بسیاری از آمریکایی ها ۱۴ تا ۲۵ برابر چربی های امگا۳، اسیدهای چرب امگا۶ مصرف می کنند.

نقطه دود

با توجه به کلینیک کلیولند، نقطه دود روغن، دمایی است که در آن روغن شروع به دود کردن می کند و به مواد بالقوه مضر از جمله رادیکال های آزاد تجزیه می شود. همین منبع خاطرنشان می کند که روغن کانولا دارای یک نقطه دود متوسط بالا است که یعنی برای پخت و پز، استیر فرای و پخت در فر مناسب ترین است، در حالی که روغن های ذرت و سویا دارای نقاط دود متوسط هستند و برای پخت با حرارت کم و سرخ کردن مناسب می باشند. اگر به دنبال یک روغن با نقطه دود بالا برای استفاده در هنگام برشته کردن، ترد کردن یا سرخ کردن عمیق هستید، روغن آفتابگردان یا روغن زیتون سبک را امتحان کنید.