در این مقاله، مطالب زیر را می خوانید:

۱- آیا دود سیگار حاوی مواد شیمیایی مضر است؟

۲- برخی از مشکلات سلامتی ناشی از مصرف سیگار کدام ها هستند؟

۳- خطرات ناشی از دود سیگار برای افراد غیر سیگاری کدام است؟

۴- آیا سیگار کشیدن، اعتیادآور است؟

۵- چه مقدار نیکوتین در سیگار و سیگار برگ وجود دارد؟

۶- آیا سایر محصولات تنباکو مانند تنباکوی بدون دود یا تنباکوی پیپ، مضر و اعتیادآور هستند؟

۷- مزایای فوری ترک کدام ها هستند؟

۸- مزایای بلند مدت ترک سیگار کدام ها هستند؟

۹- آیا ترک کردن سیگار، ریسک ابتلا به سرطان را پایین می آورد؟

۱۰- آیا کسی که در حال حاضر مبتلا به سرطان است، باید سیگار را ترک کند؟

۱۱- چگونه می توانم برای ترک سیگار، کمک بگیرم؟

۱۲- آیا دود سیگار حاوی مواد شیمیایی مضر است؟

بله، دود سیگار حاوی مواد شیمیایی بسیاری است که هم برای سیگاری ها و هم برای غیر سیگاری ها مضرند. تنفس حتی کمی دود نیز می تواند مضر باشد. از بیش از ۷۰۰۰ ماده شیمیایی موجود در دود تنباکو، حداقل ۲۵۰ مورد از آنها مضر شناخته شده اند، از جمله سیانید هیدروژن، مونوکسید کربن و آمونیاک. در میان ۲۵۰ ماده شیمیایی مضر شناخته شده در دود تنباکو، حداقل ۶۹ مورد از آنها می توانند باعث سرطان شوند. این مواد شیمیایی سرطان زا شامل موارد زیر هستند:

  • استالدهید
  • آمین های آروماتیک
  • آرسنیک
  • بنزن
  • بنزو [α] پایرن
  • بریلیم(یک فلز سمی)
  • ۳ و ۱ بوتادین (یک گاز خطرناک)
  • کادمیوم (یک فلز سمی)
  • کروم (یک عنصر فلزی)
  • کیومین
  • اتیلن اکساید
  • فرمالدئید
  • نیکل (یک عنصر فلزی)
  • پلونیوم ۲۱۰(یک عنصر شیمیایی رادیواکتیو)
  • هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک (PAHs)
  • نیترو سامین های مخصوص تنباکو
  • کلرید وینیل

برخی از مشکلات سلامتی ناشی از مصرف سیگار، کدام ها هستند؟

مشخص شده که سیگار کشیدن، تقریبا به هر عضو و سیستم در بدن آسیب می رساند و سلامت کلی فرد را کاهش می دهد. سیگار کشیدن، یکی ازعلل اصلی سرطان و مرگ ناشی از سرطان است. سیگار کشیدن باعث سرطان های ریه، مری، حنجره، دهان، گلو، کلیه، مثانه، کبد، پانکراس، معده، گردن رحم، روده بزرگ و رکتوم و همچنین لوسمی حاد میلوئیدی می شود. سیگار کشیدن باعث بیماری قلبی، سکته مغزی، آنوریسم آئورت (یک برآمدگی بالن مانند در یک سرخرگ در قفسه سینه)، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، (برونشیت مزمن و آمفیزم)، دیابت، پوکی استخوان، آرتریت روماتوئید، دژنراسیون ماکولای وابسته به سن و آب مروارید و تشدید علائم آسم در بزرگسالان می شود. سیگاری ها در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به پنومونی، سل و سایر عفونت های راه های هوایی قرار دارند. علاوه بر این، سیگار کشیدن باعث التهاب و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود.

از دهه ۱۹۶۰، خطر ابتلای افراد به سرطان ریه یا COPD در مقایسه با غیر سیگاری ها، عملا افزایش یافته است و تعداد سیگارهای مصرف شده توسط هر فرد سیگاری، کاهش یافته است. همچنین تغییراتی در نوع سرطان ریه افراد سیگاری، به وجود آمده است. یک کاهش در کارسنیوم سلول سنگ فرشی اما یک افزایش چشمگیر در آدنو کارسنویم. هر دوی این اثرات ممکن است به دلیل تغییرات در فرمولاسیون سیگارها باشد. سیگار کشیدن، باردار شدن را برای یک زن، سخت تر می کند. یک زن سیگاری باردار، در معرض خطر بالاتری برای سقط جنین، داشتن بارداری خارج از رحم، زایمان زودرس یا تولد نوزاد با وزن کم یا شکاف لب یا شکاف کام قرار دارد. زنی که در طول یا پس از بارداری سیگار می کشد، خطر مرگ نوزادش به خاطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را افزایش می دهد. مردان سیگاری در معرض خطر بالاتری برای اختلال نعوظ قرار دارند.

سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود آن، در هر سال باعث حدود ۴۸۰۰۰۰ مرگ زودرس در ایالات متحده می شود که حدود ۳۶ درصد از آنها به خاطر سرطان، ۳۹ درصد ناشی از بیماری قلبی و سکته مغزی و ۲۴ درصد ناشی از بیماری ریه می باشد. سیگار کشیدن، یکی از عوامل اصلی مرگ زودرس و قابل پیشگیری در این کشور است. صرفنظر از سن، افراد سیگاری می توانند با ترک سیگار، خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهند.

خطرات ناشی از دود سیگار برای افراد غیر سیگاری کدام است؟

دود دست دوم (که دود محیطی، سیگار کشیدن غیر ارادی و سیگار کشیدن انفعالی نیز نامیده می شود) ترکیبی از دود جریان جانبی (دودی که توسط یک محصول تنباکوی قابل سوختن، منتشر می شود) و دود جریان اصلی (دودی که توسط فرد سیگاری بیرون داده می شود) است. سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده، برنامه ملی سم شناسی ایالات متحده، رئیس قسمت پزشکی ارتش ایالات متحده و آژانس بین المللی تحقیق در مورد سرطان، دود دست دوم را به عنوان یک ماده سرطانزای شناخته شده برای انسان (عامل سرطان زا) طبقه بندی کرده اند. استنشاق دود دست دوم باعث سرطان ریه در بزرگسالان غیر سیگاری می شود. حدود ۷۳۰۰ مرگ ناشی از سرطان ریه در هر سال، در میان غیر سیگاری های بزرگسال در ایالات متحده در نتیجه قرارگیری در معرض دود دست دوم اتفاق می افتد. رئیس قسمت پزشکی ارتش ایالات متحده تخمین می زند که زندگی کردن با یک فرد سیگاری، احتمال ابتلای یک فرد غیر سیگاری به سرطان ریه را حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش می دهد.

دود دست دوم باعث بیماری و مرگ زودرس در بزرگسالان غیر سیگاری و کودکان می شود. قرارگیری در معرض دود دست دوم، ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را به طور تقریبی ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش دهد. در ایالات متحده گمان می رود که قرارگیری در معرض دود دست دوم باعث حدود ۳۴ هزار مرگ ناشی از بیماری قلبی در هر سال می شود. قرارگیری در معرض دود دست دوم، خطر ابتلا به سکته مغزی را نیز ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش می دهد. زنان بارداری که در معرض دود دست دوم قرار دارند، ممکن است کودکان کم وزن به دنیا بیاورند. کودکانی که در معرض دود دست دوم قرار می گیرند، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به SIDS، عفونت گوش، سرماخوردگی، ذات الریه و برونشیت قرار دارند. دود دست دوم همچنین می تواند تکرار و شدت علائم آسم را در میان کودکان مبتلا به آسم افزایش دهد. قرار گرفتن در معرض دود دست دوم، رشد ریه های کودکان را کند می سازد و می تواند باعث شود که سرفه و خس خس و احساس تنگی نفس کنند.

آیا سیگار کشیدن، اعتیادآور است؟

بله. نیکوتین، ماده مخدری است که به طور طبیعی در گیاه تنباکو وجود دارد و در درجه اول، مسئول اعتیاد به محصولات تنباکو از جمله سیگار است. اعتیاد به سیگار و سایر محصولات تنباکو که نیکوتین باعث آن می شود، همانند اعتیاد ناشی از استفاده از مخدرهایی مانند هروئین و کوکائین است.

چه مقدار نیکوتین در سیگار و سیگار برگ وجود دارد؟

سیگار برگ و سایر محصولات تنباکو، از نظر محتوای نیکوتین، مواد سرطانزا و سموم دیگر، تفاوت زیادی با هم دارند. در سیگار(که حاوی ۰٫۷۹ تا ۰٫۸۹ گرم تنباکو است) محتوای نیکوتین می تواند بین ۷۹٫۱۳ و ۶۸٫۲۲ میلی گرم در هر گرم از تنباکوی خشک، متغیر باشد. در یک سیگار برگ (که می تواند حاوی ۵٫۲۱ گرم تنباکو باشد) محتوای نیکوتین می تواند بین ۳٫۶ و ۶٫۱۵ میلی گرم در هر گرم تنباکو یا ۵٫۹ تا ۲٫۳۳۵ میلی گرم در هر سیگار برگ متغیر باشد. روشی که فرد، یک محصول تنباکو را دود می کند، به اندازه محتوای نیکوتین آن محصول در تعیین مقدار نیکوتینی که وارد بدن می شود، مهم است. نیکوتین از طریق مخاط دهان و ریه ها جذب جریان خون می شود و در عرض چند ثانیه، راهی مغز می گردد. پک های عمیق تر و به تعداد دفعات بیشتر از دود سیگار، مقدار نیکوتین جذب شده توسط بدن را افزایش می دهد.

آیا سایر محصولات تنباکو مانند تنباکوی بدون دود یا تنباکوی پیپ، مضر و اعتیادآور هستند؟

بله. تمام فرم های تنباکو، مضر و اعتیادآور هستند. هیچ محصول تنباکوی بی خطری وجود ندارد. علاوه بر سیگار برگ، سایر فرم های تنباکو عبارتند از تنباکوی بدون دود (که تنباکوی جویدنی، انفیه و اسنوس نیز نامیده می شود)، پیپ، قلیان، بیدیس و کرتک.

پیپ

پیپ کشیدن باعث سرطان ریه می شود و خطر ابتلا به سرطان های دهان، گلو، حنجره و مری را افزایش می دهد.

قلیان

قلیان، وسیله ای است که برای دود کردن تنباکو مورد استفاده قرار می گیرد. دود قبل از استنشاق توسط فرد سیگاری، از میان یک کاسه آب نیمه پر عبور می کند. برخی مردم فکر می کنند که کشیدن قلیان نسبت به کشیدن سیگار، کمتر مضر و اعتیاد آور است اما تحقیقات نشان می دهند که دود قلیان، حداقل به اندازه دود سیگار سمی است.

بیدیس

بیدیس، یک سیگار طعم دار است که توسط پیچیدن تنباکو در یک برگ خشک شده از درخت تندو که بومی هند است، ساخته می شود. استفاده از بیدیس، با حملات قلبی و سرطان های دهان، گلو، حنجره، مری و ریه مرتبط است.

کرتک

یک کرتک، سیگاری است که با مخلوطی از تنباکو و میخک درست می شود. کشیدن کرتک با سرطان ریه و سایر بیماری های ریه مرتبط است.

مزایای فوری ترک سیگار، کدام ها هستند؟

۱- ضربان قلب و فشار خون که در هنگام سیگار کشیدن، به طور غیر طبیعی بالا هستند، شروع به بازگشت به مقدار عادی می کنند.

۲- در عرض چند ساعت، سطح مونوکسید کربن در خون، شروع به پایین آمدن می کند (مونوکسید کربن، توانایی خون برای حمل اکسیژن را کاهش می دهد).

۳- افرادی که سیگار را ترک می کنند، درعرض چند هفته گردش خون بهتری خواهند داشت، خلط کمتری تولید می کنند و به اندازه قبل سرفه یا خس خس نمی کنند.

۴- در ظرف چند ماه از ترک، افراد می توانند انتظار بهبود قابل توجهی در عملکرد ریه هایشان داشته باشند.

۵- در عرض چند سال از ترک، این افراد نسبت به زمانی که به سیگار کشیدن ادامه می دادند، خطر کمتری برای ابتلا به سرطان، بیماری قلبی و سایر بیماری های مزمن خواهند داشت.

۶- علاوه بر این، افرادی که ترک می کنند، حس بویایی بهتری خواهند داشت و طعم غذاها برای آنها بهتر خواهد شد.

مزایای بلند مدت ترک سیگار، کدام ها هستند؟

ترک کردن سیگار، خطر ابتلا به سرطان و بسیاری از بیماری های دیگر مانند بیماری قلبی و COPD ناشی از سیگار کشیدن را کاهش می دهد. داده های the U. S. National Health Interview Survey نشان می دهد افرادی که سیگار را ترک می کنند صرفنظر از سن شان، به احتمال کمتری نسبت به آنهایی که به سیگار کشیدن ادامه می دهند، به خاطر بیماری های مرتبط با سیگار فوت می کنند. افرادی که قبل از ۴۰ سالگی، سیگار را ترک می کنند، احتمال مرگ زودرس شان به خاطر بیماری های مرتبط با سیگار را حدود ۹۰ درصد کاهش می دهند و کسانی که تا سن ۵۴ ــ ۴۵ ترک می کنند، احتمال مرگ زودرس شان را حدود ۳/۲ کاهش می دهند. افرادی که سیگار کشیدن را ترک می کنند صرفنظر از سن شان، در مقایسه با آنهایی که به سیگار کشیدن ادامه می دهند، افزایش های قابل توجهی در امید به زندگی دارند.

افرادی که بین سنین ۲۵ و ۳۴، سیگار را ترک می کنند، حدود ۱۰ سال بیشتر عمر می کنند. آنهایی که بین ۳۵ و ۴۴ سالگی ترک می کنند، حدود ۹ سال بیشتر عمر می کنند. افرادی که بین ۴۵ و ۵۴ سالگی ترک می کنند، حدود ۶ سال بیشترعمر می کنند. و آنهایی که بین ۵۵ و ۶۴ سالگی سیگار را ترک می کنند، حدود ۴ سال بیشتر عمر می کنند.

آیا ترک کردن سیگار، ریسک ابتلا به سرطان را پایین می آورد؟

بله. ترک کردن سیگار، خطر ابتلا به سرطان و مرگ ناشی از آن را کاهش می دهد. اگرچه برای بهره مندی از مزایای ترک، هیچ وقت دیر نیست اما این مزایا در میان کسانی که در سن پایین تر سیگار را ترک می کنند، از بقیه بیشتر است. خطر مرگ زودرس و احتمال ابتلا به سرطان به خاطر سیگار کشیدن، به عوامل بسیاری وابسته است، از جمله تعداد سال هایی که یک فرد سیگار می کشد، تعداد سیگارهایی که در روز می کشد، سنی که در آن شروع به سیگار کشیدن کرده و اینکه آیا قبلا در زمان ترک کردن، بیمار بوده یا نه. برای افرادی که پیش از این مبتلا به سرطان بوده اند، ترک کردن، خطر ابتلا به سرطان ثانویه را کاهش می دهد.

آیا کسی که در حال حاضر مبتلا به سرطان است، باید سیگار را ترک کند؟

بله. سیگار کشیدن، تاثیر عمیق و نامطلوبی روی سلامت بیماران مبتلا به سرطان دارد. برای بیماران مبتلا به برخی سرطان ها، ترک کردن در زمان تشخیص، ممکن است خطر مرگ را حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش دهد. برای کسانی که تحت عمل جراحی، شیمی درمانی یا سایر درمان ها قرار دارند، ترک کردن سیگار به بهبود توانایی بدن برای التیام یافتن و پاسخ دادن به درمان کمک می کند. همچنین خطر ابتلا به ذات الریه و نارسایی تنفسی را کاهش می دهد. علاوه بر این، ترک کردن سیگار ممکن خطر بازگشت سرطان، مرگ ناشی از سرطان، ابتلا به یک سرطان ثانویه و مرگ ناشی از علل دیگر را کاهش دهد.

چگونه می توانم برای ترک سیگار، کمک بگیرم؟

۱- به gov مراجعه کنید ( وب سایتی که توسط واحد کنترل تحقیقات تنباکو NCI ایجاد شده ) و از راهنمای گام به گام ترک سیگار استفاده نمایید.

۲- برای مشاوره فردی، اطلاعات مورد نظر و ارجاع به منابعی دیگر با خط ترک  NCI تماس بگیرید.

۳- به فکت شیت NCI رجوع کنید ( جایی برای کمک گرفتن در هنگامیکه تصمیم به ترک گرفتید. )